moragheb moragheb .

moragheb

خانمها مراقب باشند؛ هم در ازدواج صوري و هم در طلاق صوري زيان اصلي متوجه آنهاست

خبرفوري:اولين هشدارها از سال 1397 مطرح شد. شهيندخت مولاوردي، معاون سابق امور زنان رياست‌جمهوري هشدار داد كه به دنبال افزايش تورم و گراني هزينه‌هاي زندگي، نوع جديدي از طلاق موسوم به «طلاق تامين اجتماعي» باب شده است.

خانمها مراقب باشند؛ هم در ازدواج صوري و هم در طلاق صوري زيان اصلي متوجه آنهاست

مولاوردي در اين گفت‌وگو اعلام كرد: «نوع ديگري از طلاق توافقي در خانواده‌هاي ايراني تحت عنوان طلاق تامين اجتماعي با هدف بهره‌مندي زوجه از امتياز مستمري تامين اجتماعي والدين درگذشته خود رايج شده كه عملا زندگي زوجين در قالب رجوع شرعي غيررسمي استمرار مي‌يابد. درست به همين دليل است كه آمار طلاق در برخي شهرستان‌هاي كوچك تا حدودي افزايش را نشان مي‌دهد. به اين نوع طلاق بايد طلاق‌هاي صوري و مصلحتي ديگر را افزود، از جمله جهت معاف كردن فرزند ذكور از خدمت سربازي يا استفاده از طرح‌هاي حمايتي نهادهايي مانند كميته امداد و سازمان بهزيستي.»

مقالات بيشتر:آسايشگاه سالمندان شرق تهران

آنچه به عنوان «طلاق تامين اجتماعي» مورد اشاره معاون سابق امور زنان رياست‌جمهوري قرار گرفت ناظر بر يك امكان قانوني بود. طبق ماده ۸۳ قانون تامين اجتماعي، دختران بازمانده از متوفي تحت پوشش تامين اجتماعي، تا زماني كه همسر و شغلي نداشته باشند، مي‌توانند مستمري والد بيمه ‌شده را دريافت كنند اما در صورت ازدواج رسمي (غير از عقد موقت) از فهرست مستمري‌بگيران مرتبط با بيمه شده متوفي حذف خواهند شد.

بعد از اين اعلام مولاوردي، خرداد سال 1398 مديركل امور فني و مستمري‌هاي تامين اجتماعي در گفت‌وگو با خبرگزاري ايلنا خبر داد كه سابقه طلاق‌هاي صوري با هدف دريافت مستمري والد درگذشته توسط فرزندان اناث به سال 1391 و يك امكان قانوني در قانون حمايت از خانواده بازمي‌گردد و تا سال ۹۴، ۶ هزار طلاق صوري به سازمان تامين اجتماعي گزارش شده است. همان زمان و بعد از اعلام اين مقام مسوول در سازمان تامين اجتماعي، نايب‌رييس مجلس هم در يك برنامه تلويزيوني گفت كه بيش از ۳۵ درصد طلاق‌ها به صورت صوري و با هدف دريافت مستمري والد درگذشته از صندوق‌هاي بازنشستگي است.

طلاق‌هاي صوري، يك وجه اين داستان بود. تابستان پارسال، معاون ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در هشدار بابت سوءاستفاده از وام ازدواج گفت: «نظارت نكردن بعد از پرداخت وام ازدواج باعث شده است در چند سال اخير ازدواج و طلاق صوري داشته باشيم.» محمدمهدي تندگويان در توضيح بيشتر بابت رواج پديده ازدواج و طلاق صوري براي دريافت وام ازدواج گفت: «به علت بالا بودن رقم وام، اين هشدار را بارها به مجلس داديم كه در تدوين بودجه در كنار اينكه ارقام افزايش پيدا مي‌كند، يك دستورالعمل مشخصي براي نظارت بر وام‌گيرندگان نيز در نظر بگيرد، چون به هر مقداري كه رقم وام افزايش يابد و امتياز بزرگ‌تر شود، امكان خريد و فروش و سوءاستفاده هم بيشتر مي‌شود. قانونگذار و دستگاهي كه وام را پرداخت مي‌كند بايد دستورالعمل خاصي براي نظارت قرار دهد. قبل از دريافت وام نبايد سد جديدي براي زوجين ايجاد شود.بعد از دريافت وام بايد نظارت صورت گيرد كه وام به خود زوجين تعلق پيدا كرده است يا خير. حتما بايد وام براي امر ازدواج مانند خريد جهيزيه، پول رهن خانه، خرج مراسمات عروسي و... شود. زماني كه نظارت وجود نداشته باشد ممكن است خريد و فروش وام صورت گيرد.»

زندگي «صوري»

در وب‌سايت‌هاي حقوقي در تعريف طلاق صوري آمده است: «طلاق صوري به شرايطي گفته مي‌شود كه زن و شوهر به لحاظ قانوني تمامي مراحل طلاق را طي كرده‌اند و نام‌شان از شناسنامه يكديگر هم برداشته شده است اما صرفا در حد ظاهرسازي اين اقدام را انجام داده‌اند و پشت تمامي اقدامات قانوني و كاغذ بازي‌هايي كه وجود دارد، نيات ديگري وجود دارد. در واقع، اين زنان و مردان براي اينكه از مزايايي برخوردار و مشمول امتيازاتي شوند، از يكديگر طلاق مي‌گيرند تا احكام افراد مجرد براي يكي از آن دو جاري شود. مهم‌ترين انگيزه‌هاي مختلف در طلاق صوري شامل مهاجرت، بهره‌مندي از حقوق والدين براي دختران مجرد، اخذ شرايط براي شاغل شدن در مراكز و اداره‌هاي دولتي و معاف شدن از سربازي است. در قانون مدني و از شروط صحت قراردادهاي قانوني اين است كه قراردادهاي منعقد شده صوري و ظاهري نباشند و هر دو طرف از انجام آن قرارداد كاملا رضايت داشته باشند و نيت‌شان چيزي جز آن قرارداد نباشد. بنابراين زماني كه قراردادي منعقد مي‌شود و در پس آن انگيزه‌هاي ديگري وجود دارد آن قرارداد باطل است و هيچ گونه قانونيت و مشروعيتي نخواهد داشت. از آنجا كه برخي موارد طلاق‌هاي صوري با قصد دريافت مستمري والد متوفاي بيمه‌گذار تامين اجتماعي انجام مي‌شود، طبق فتواهاي آيات عظام، طلاق صوري براي دريافت مستمري كاملا حرام است و اگر سازمان تامين اجتماعي بتواند آگاه شود و اثبات كند كه كسي با طلاق صوري در طلب حقوق پدر است مي‌توانند با آن فرد برخوردهاي قانوني داشته باشند.»

حقوق زنان در طلاق صوري به‌طور كامل پايمال خواهد شد

يك وكيل دادگستري شاغل در يكي از موسسات وكالت كه روزانه با ده‌ها پرونده طلاق سروكار دارد، در گفت‌وگو با «اعتماد» مي‌گويد كه طي 5 سال گذشته، با افزايش پرونده‌هاي طلاق توافقي مواجه بوده اما هيچ پرونده طلاق صوري نداشته است.

اين وكيل دادگستري تاكيد مي‌كند كه موسسات حقوقي به ‌شدت تحت نظارت هستند و از آنجا كه طلاق صوري يك تخلف قانوني محسوب مي‌شود، تسهيل امكان طلاق صوري و شناسايي پرونده‌هاي تخلف در اين موسسات بسيار دردسرساز خواهد بود و بنابراين، موسسات معمولا از دريافت چنين پرونده‌هايي خودداري مي‌كنند. «ما با پرونده‌هايي مواجهيم كه زن و شوهر مشكلات بسيار جدي دارند و معمولا درخواست طلاق به دليل ضرب و جرح توسط همسر و از سوي زوجه ارايه مي‌شود كه در اين پرونده‌ها هم استشهاد اقوام و خانواده و همسايگان مورد نياز است. البته طلاق توافقي از سال 96 تاكنون بسيار افزايش داشته و دليل مهم اين افزايش اين است كه طلاق توافقي بسيار ساده‌تر از طلاق رجعي يا بائن است و زوجين حوصله دوندگي‌هاي طلاق رجعي يا بائن را ندارند. اما حتي در طلاق توافقي، ما موظفيم آنا را به كارشناس خانواده ارجاع داده و شرايط ناسازگاري زوجين را بررسي كنيم.»

اين وكيل دادگستري در موسسه‌اي مشغول به كار است كه يكي از مسووليت‌هايش، شناسايي موارد طلاق صوري است و در توضيح نحوه شناسايي اين تخلف قانوني مي‌گويد: «معمولا افرادي مطلع موارد طلاق صوري را به ما اطلاع مي‌دهند يا اينكه قضات در زمان بررسي پرونده درخواست طلاق متوجه صوري بودن آن مي‌شوند و كارشناس براي بررسي اعزام مي‌كنند. ناشزه بودن زوجه، تشخيص روابط زناشويي زوجين توسط كارشناسان پزشكي قانوني، استشهاد از همسايگان و ساكنان محل از جمله مراحل بررسي‌ها براي تشخيص طلاق صوري است.»

اين وكيل دادگستري تاييد مي‌كند كه علاوه بر طلاق صوري، ازدواج صوري هم اتفاق مي‌افتد كه معمولا به دليل مهاجرت به خارج از كشور است، اما در مواردي هم برخي دختران و پسران براي استفاده از سهميه كنكور افراد داراي معلوليت يا دريافت وام ازدواج، ازدواج صوري دارند كه در اين موارد هم در صورتي كه كار به شناسايي تخلف برسد، زوجه از باب بكارت توسط كارشناسان پزشكي قانوني مورد بررسي قرار مي‌گيرد يا حتي تحقيقاتي در محل زندگي زوجين انجام مي‌شود.

تاكيد اين وكيل دادگستري اين است كه ما در جامعه‌اي زندگي مي‌كنيم كه به دليل مشكلات معيشتي شهروندان، ارتكاب به هر تخلفي ولو مخالف عرف و اخلاق عمومي ممكن است و مي‌گويد: «طبيعي است كه وقتي شوهر، قادر به پرداخت نفقه به همسر خود نيست يا از تامين معاش خانواده ناتوان شده، به همسر خود پيشنهاد دهد كه براي رفع مشكلات اقتصادي زندگي، به دريافت مستمري پدر متوفاي همسرش متوسل شوند. امروز حداقل مستمري يك متوفاي بازنشسته حدود 6 ميليون تومان است. واقعا اين رقم نمي‌تواند كمك حال خانواده باشد؟»

اين وكيل دادگستري البته در هشدار به زناني كه با تن دادن به طلاق صوري براي نيت مالي، جهت ادامه زندگي مشترك حاضر به صيغه 99 ساله با شوهر خود مي‌شوند، مي‌گويد: «در صيغه 99 ساله تمام حقوق زن پايمال خواهد شد. اين زوجه ديگر هيچ سهمي از اجرت‌المثل و نفقه نخواهد داشت و در صورت فوت همسر حتي ارث هم به او تعلق نمي‌گيرد. صيغه 99 ساله يك ظلم مضاعف به زنان ايراني است.»

مقالات ديگر:لابراتور دندانسازي


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۲۰ شهريور ۱۴۰۱ساعت: ۰۲:۱۲:۱۲ توسط:moragheb موضوع: نظرات (0)

برخي از مشاور‌ان خانواده عامل طلاق خانواده‌ها هستند!

معاون رئيس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: ارائه خدمات مشاوره صحيح به زوجين و خانواده‌ها مورد تأكيد است؛ چون گاهي اوقات برخي مشاوران عامل طلاق زوجين مي‌شوند.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري تسنيم؛ انسيه خزعلي، معاون رئيس جمهور در امور زنان و خانواده امروز در سومين نشست شوراي عالي صبر با اشاره به نقش خانواده در ترويج فرهنگ صلح و سازش و بخشش و رضايت گفت: بخش عمده‌اي از افزايش آمار طلاق در جامعه مربوط به نبود گذشت و بخشش است.

وي با اشاره به اجراي طرح مشاوره در پنج استان كه بيشترين آمار طلاق را دارد، ابراز اميدواري كرد با اجراي اين طرح آمار طلاق كاهش يابد.

خزعلي در ادامه گفت: اگر رفتار زوجين، والدين و فرزندان در خانواده اصلاح شود، قطعاً خانواده محل آرامش و سكون خواهد شد و از تنش‌ها و فشارهاي اجتماعي كاسته مي‌شود و بر اين اساس خانواده پيشگيري‌كننده آسيب‌هاي اجتماعي خواهد شد.

مقالات بيشتر:بهترين سراي سالمندان تهران

وي با بيان اينكه خانواده‌محوري در اولويت‌‌هاي چهارگانه در دولت سيزدهم قرار دارد، افزود: توجه و سرمايه‌گذاري براي خانواده اقدام زيربنايي است.

خزعلي در ادامه با اشاره به ارائه مشاوره‌ به خانواده‌ها گفت: در خانواده مسأله گذشت، ايثار و بخشش بسيار مهم است اما وقتي تنش‌ها به اوج مي‌رسد به دنبال ارائه مشاوره به افراد هستيم كه به نتيجه‌ مطلوب دست پيدا نمي‌كنيم.

معاون رئيس جمهور سپس با اشاره به ارائه خدمات مشاوره در چهار سال نخست زندگي زوجين افزود: قرار است با همكاري نهادهاي متولي در اين زمينه هم‌افزايي داشته باشيم. البته ارائه خدمات مشاوره صحيح مورد تأكيد است؛ چون گاهي اوقات برخي مشاوران عامل طلاق مي‌شوند بنابراين مشاوران بايد آموزش‌ديده و مجرب باشند و تحت نظارت و ارزيابي قرار بگيرند و اقدامات و فعاليت‌هاي اين مشاوران رصد شود.

خزعلي ادامه داد: برنامه‌اي داريم كه بر اساس آن قرار است زوجين بعد از ثبت ازدواج همانگونه كه به پزشك مراجعه مي‌كنند، ماهانه از خدمات مشاوره نيز بهره‌مند شوند تا قبل از اينكه مشكل به وجود آيد و تبديل به معضل و عاملي براي اختلاف شود، سبك زندگي و نوع رفتار خود را اصلاح كنند. در اين مشاوره‌ها بر مهارت‌هاي تاب‌آوري، تحمل، گذشت و بخشش آموزش‌ها و راهنمايي‌هاي مؤثري انجام مي‌شود و اين مهم با همكاري نهادهاي متولي و مسئول انجام خواهد شد.

وي همچنين با اظهار تأسف از بالا رفتن آمار طلاق در كشور گفت: طبق برنامه ششم توسعه قرار بود كه ميزان طلاق 20 درصد كاهش يابد؛ اما ميزان طلاق بر اساس يك تحليل آماري 4 درصد و بر اساس تحليل‌هاي مقايسه‌اي با ازدواج، 8 درصد افزايش يافته كه باعث تأسف است.

معاون رئيس جمهور در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به بازديدهايي كه از زندان زنان و ديدار با زندانيان زن داشته است، گفت: بسياري از زنان زنداني مي‌گويند كه ايكاش از ابتدا به زندان نمي‌آمدند زيرا در زندان آسيب‌هاي زيادي متحمل مي‌شوند؛ بنابراين بايد در روزهاي نخست و در بدو ورود به زندان براي رهايي از بند زندانيان و صلح و سازش تلاش شود.

مقالات ديگر:شيشه بري يوسف آباد


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۳ شهريور ۱۴۰۱ساعت: ۰۱:۲۳:۱۱ توسط:moragheb موضوع: نظرات (0)